İMPLANT NEDİR?
Çürük, travma, kırık, gibi nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen titanyumdan oluşan diş kökü görevi yapan vidalardır.
Titanyum vücutta alerji oluşturmayan güçlü bir metaldir.
İmplant Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Tek diş eksikliği implant için en önemli endikasyonlardan biridir. Bu tek eksik diş bölgesine implant yapılarak üzerine kaplama diş konulur. Eksik tamamlanmış olur.
Aksi durumda yandaki dişleri kesip köprü yapmak gerekecektir. Bu da sağlam dişlerin boşuna zarar görmesi demektir.
Çoklu diş kayıplarında hareketli protez kullanmaktansa birkaç implant ile sabit dişler yapılabilmektedir.
İmplant sayısı dişsiz boşluğun uzunluğuna göre değişir.
Hiç dişi olmayan hastalara yapılacak implant sayısına göre implant üstü hareketli protez de yapılabilir, sabit porselen protezler de yapılabilir.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle gerekli röntgenlerle muayene yapılır. Sistemik anamnez alınır. Sonra birinci aşama implant yerleştirilmesine başlanır. Lokal anestezi ile ağrısız bir şekilde implant kemiğe yerleştirilir.
İmplantın kemikle bütünleşmesi alt çenede genelde 2 ay, üst çenede ise 3 ay sürmektedir. Eğer kemik tozu ilavesi veya sinüs kaldırma gibi cerrahi işlemler yapılmış ise bu süre 4-6 aya uzayabilir. Bu iyileşme süresi kişisel iyileşme hızına ve kemik kalitesine göre değişmektedir.
Kemik iyileşmesi tamamlandıktan sonra protez yapımına başlanır. Bu da ikinci aşamadır.
İmplant Başarılı Bir Tedavi Mi? Düşme İhtimali Var Mı?
Gelişen tıp teknolojileri ile implant başarı oranı % 97-98 lere ulaşmıştır. Bu oran 15 yıllık takiplerde %90 arasındadır. İyileşme dönemi sorunsuz tamamlanırsa yıllarca kullanılabilir. En önemli dezavantaj yoğun sigara kullanımıdır. Sigara, implant ve kemik bağ oluşumunu zorlaştırmaktadır.
İmplant Bakımı
Doğal dişlere gösterilen özenin 2 katı implantlara gösterilmelidir.
Çünkü implantın sağlığının ana unsuru ağız bakımıdır. 6 ayda bir mutlaka kontrole gelmeli temizliği ihmal edilmemelidir.
İmplant üstü kaplamada çürük oluşmasa da etrafındaki diş eti iltihaplanabilir ve iltihap kemiğe inerse implant kaybedilebilir. Bu durumun oluşmaması için hekiminizin anlattığı şekilde her gün ağız bakımı yapmalı ve düzenli kontrole gelmelisiniz.


Bu sayfadaki içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.