Tüm dişlerini kaybeden ağızda hiç dişi olmayan hastalara yapılan, takılıp çıkarılan halk arasında damak olarak bilinen protez türüdür. Total protezler ağızda tutucu görevi gören hiçbir diş olmadığından çok rahat değildirler. Yemek yerken, konuşurken, hareket edebilirler. Ancak hasta kullanımına alışınca kendi dişleri gibi rahatlıkla kullanabilir. Üst çene alt çeneye göre daha iyi tutmaktadır, ancak alt çenede hem tutucu yer daha az hem de dil olduğu için daha çok hareket edebilmektedir. Total protezlerin tutuculuğu için sağlam, kaliteli kemik olmalıdır. Kemiğin ince zayıf olduğu durumlarda implantlardan yararlanmak gerekir. İmplant sayısı kemik durumuna göre karar verilerek uygulanır. İmplantlar üzerine tutturulan özel parçalar ile total protezler çok daha rahat hale getirilebilmektedir.
Parsiyel (Kancalı) Protez Nedir?
Dişsiz bölgelerin sabit kron köprü protezler ile tedavi edilemeyecek olduğu durumlarda kullanılan hareketli protez türüdür.
Kroşeler halk dilinde kanca olarak bilinmektedir.
Mevcut sağlam dişlere kroşeler yardımıyla tutunur.
Total protezlere göre daha tutucudur.
Rahatlıkla takılıp çıkarılabilir ve temizlenebilir.
Ön dişlere kancaların (kroşelerin) denk gelmesi durumunda, estetik olarak dezavantaj oluşmaktadır.
Hassas Bağlantılı Protezler
Diş kaybının birden çok olup, sabit kron köprü protezlerinin yapılmadığı durumlarda uygulanır.
Kancalı (kroşeli) protezlerden farkı, kancalar yerine görülmeyen özel tutucu sistemlerin olmasıdır.
Bu tutucular sayesinde, hem ön bölgede görünen metal kancalara gerek kalmamaktadır, hem de daha sıkı tutan kullanışlı protezler yapılabilmektedir.
Yani hem estetik hem de kullanışlıdır.
Bu sayfadaki içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.