Kanal Tedavisi Nedir

Güncellenme Zamanı : 02/04/2025 19:00

Kanal Tedavisi Nedir?

Dişin içinde yer alan yumuşak damar-sinir uzantısının (dental pulpa) hastalıklarını tedavi etmek amacıyla yapılan işlemlerin tümüne kanal tedavisi denir.  Yıllar önce, pulpası hastalanmış dişler çekilmekteydi. Günümüzde ise, kanal tedavisi sayesinde hekimler dişleri ağızda tutarak tedavi edebilmektedir.

Kanal Tedavisi Ne Zaman Gereklidir?

Derin çürüklerin dişin iç kısmına ulaşması ve orayı bakterilerin enfekte etmesi. Dişte şiddetli ve sürekli ağrı olması, özellikle sıcak veya soğuk gıdalara karşı hassasiyetin geçmemesi. Dişte apse veya enfeksiyon oluşumu. Travmaya bağlı olarak dişin kırılması veya çatlaması ve sinir dokusunun açığa çıkması. Dişteki enfeksiyonun çene kemiği veya çevre dokulara yayılma riski. Dişteki sinir dokusunun ölmesi veya nekroz olması Çiğneme sırasında dişte hissedilen ağrı veya rahatsızlık. Diş eti üzerinde fistül oluşumu (irin akıntısına neden olan bir delik).Daha önce dolgu yapılan veya restore edilen bir dişte meydana gelen şiddetli hasar. Dişin kök ucunda radyografik olarak görülen lezyonlar veya enfeksiyon belirtileri durumlarında gereklidir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi süresi, günümüzde teknolojinin yardımı ile çok hızlı tamamlanabilmektedir.  Dişin durumuna ve enfeksiyon seviyesine bağlı olarak süre değişebilir. Genellikle tek seansta tamamlanır, ancak bazı durumlarda 2-3 seans pansuman yapmak gerekebilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanal tedavisi sonrası diş, hassasiyet gösterebilir. Sert ve kabuklu yiyecekler dişe baskı yaparak kırılmalara neden olabilir. Bu yüzden, tedavi edilen dişi korumak için yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. Tedavi sonrası diş hijyenine dikkat etmek, iyileşme sürecini hızlandırır ve enfeksiyon riskini azaltır. Günde en az iki kez diş fırçalamak, ağız bakımı rutinine uymak, uygun bir diş macunu kullanmak ve diş etlerine zarar vermeden temizlik yapmak önemlidir. Kanal tedavisi sonrası operasyona bağlı olarak ilk 15 gün dişin üzerinde bir şey yerken hassas olması çok normaldir. Bu hassasiyet zamanla azalacaktır. 

Kanal Tedavisi Tekrar Yapılabilir Mi?

Kanal tedavisi tekrarı mümkün olan bir işlemdir. Endodonti alanında uzmanlaşmış diş hekimleri, gerekli durumlarda bu işlemi güvenle uygulayabilmektedir. Daha önce yapılan tedavinin başarısız olması veya yeni bir enfeksiyon gelişmesi durumunda, dişin yeniden tedavi edilmesi gerekebilir. Ancak diş eski kanal tedavisi sırasında çok ciddi hasar almış ise tedavi başarısı olumsuz etkilenebilir.

 

Bu sayfadaki içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.