20 Yaş Diş Çekimi

Updated Time: 03/04/2025 18:28

20 YAŞ DİŞ ÇEKİMİ

20 yaş dişi çekimi, genellikle "akıl dişi" veya "yirmilik diş" olarak bilinen dişlerin ağızdan çıkarılması işlemidir. Yirmilik dişler, insanın ergenlik dönemi sonrasında, genellikle 17 ile 25 yaş arasında çıkan son azı dişleridir. Ağız içine çıkmış, yarım gömülü veya tam gömülü şekilde toplamda 4 adet çıkan dişlerdir. Bu dişler, genellikle çene yapısına yerleşemeyebilir ya da yeterli alan olmadığından düzgün bir şekilde sürmeyebilir, bu da çeşitli ağız sağlığı problemlerine yol açabilir. Problem çıkaran 20 yaş dişleri ihmal edilir ise ileride daha büyük problemler ile karşımıza çıkarlar.

Yirmilik diş çekimi neden gereklidir?

  1. Yer darlığı: Çene yeterince geniş olmadığında yirmilik dişler doğru şekilde çıkamayabilir. Bu durumda diş, komşu dişlere baskı yaparak ağrıya, şişliklere veya diş çürüklerine neden olabilir.
  2. Enfeksiyon riski: Yirmilik dişler tam olarak çıkmazsa, diş etlerinin altında sıkışarak bakterilerin birikmesine yol açabilir. Bu da enfeksiyon riskini artırır ve kötü koku yapar.
  3. Diş çürüğü veya diş eti hastalıkları: Yirmilik dişlerin düzgün bir şekilde temizlenememesi, diş çürüklerine ve diş eti problemlerine yol açabilir.
  4. Kist ve tümör oluşumu: Yirmilik dişin etrafında kist veya tümör gelişebilir, bu da daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
  5. Ağrı veya rahatsızlık: Yirmilik dişin çıkması, çevre dokulara baskı yaparak rahatsızlık, ağrı veya baş ağrısına yol açabilir.

Yirmilik diş çekimi nasıl yapılır?

  • Çekim işlemi genellikle lokal anestezi altında yapılır, bu sayede işlem sırasında ağrı ya da acı hissetmezsiniz.
  • Dişin konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak bazen küçük bir kesi yapılabilir.
  • Çekim sonrasında birkaç gün sürebilecek bir iyileşme süreci olabilir. Bu süreçte hafif şişlik, ağrı veya kanama olabilir, ancak bunlar genellikle geçicidir ve doktorunuzun size yazdığı ilaçları düzgün içer ve önerilerine uyarsanız daha konforlu bir süreç atlatırsınız.

Yirmilik dişin çekimi, her durumda gerekli değildir. Diş hekimi, dişin durumuna ve konumuna göre bir tedavi planı oluşturur. Eğer bir sorun tespit edilmezse, bu dişler ağızda bırakılabilir.

20’LİK DİŞ BELİRTİLERİ NELERDİR?

20’lik dişin en yaygın ilk belirtisi 20'lik dişin çıktığı bölgedeki ağrıdır. Bu ağrı kimi zaman şiddetli bazı vakalarda hafif bir şekilde meydana gelebilir. Ayrıca diş etinde kızarıklık, şişlik, lenflerde hassasiyet, ağzı açarken kısıtlılık ve konuşma zorluğu da 20'lik diş belirtileri arasında yer alır. Alt 20’lik dişlerde kulağa ve boyuna vuran ağrılar da olabilir.

20’ LİK DİŞ ÇEKİMİ SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

Çekim sonrasındaki ilk gün tükürme, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara yapılmamalıdır. İlk iki gün ılık, taneciksiz ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Süt ve süt ürünleri ilk birkaç gün tüketilmemelidir. Her besin tüketimi ve diş fırçalamanın ardından doktor tarafından önerilen antiseptik gargaralar kullanılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar ve eğer önerildiyse antibiyotik düzenli kullanılmalıdır. İyileşme sürecini bozacağından dolayı için ilk 48 saat sigara içilmemelidir. Yüzde şişlik olmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon uygulanmalıdır. Beklenmedik bir gelişme olursa, şiddetli kanama olur ve kanama durmazsa hekimiz ile iletişime geçin.

 

Bu sayfadaki içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.